
Urządzenia i Akcesoria
Ryż z owocami morza
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
6 porcji
Składniki
-
300 g krewetek surowych, nieobranych
-
400 g małży, świeżych, oczyszczonych
-
800 g wody
-
2 ząbki czosnku
-
150 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
-
150 g zielonej papryki pokrojonej na kawałki
-
70 g oliwy z oliwek
-
200 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
150 g białego wina, wytrawnego
-
350 g ryżu białego, krótkoziarnistego np. arborio
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, ilość do dekoracji
-
1 szczypta szafranu
-
1 - 2 łyżeczki soli
-
½ - 1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
50 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
459 kcal /
1920 kJ
Białko
25.02 g
Tłuszcz
14.79 g
Węglowodany
52.69 g