Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 - 1000 g omułków, świeżych, oczyszczonych
- 2 ząbki czosnku
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, obranego, pokrojonego na kawałki
- 20 g papryczek chili, świeżych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 1 ½ łyżeczki curry, mielonego
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g mleczka kokosowego
- ¾ łyżeczki soli
- 10 g trawy cytrynowej, świeżej, pokrojonej na 4 cm kawałki, zmiażdżonej
- 1 - 2 bagietki, ok. 40 cm każda
- kolendra, świeża, drobno pokrojona, do podania (ok. 10 g)
- 1 limonka, pokrojona w ćwiartki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1329.2 kJ / 317.7 kcal
- Białko
- 17.5 g
- Węglowodany
- 28 g
- Tłuszcz
- 12.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.9 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 737.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Korma z owoców morza
40 dk
Małże po marynarsku
1sa 15 dk
Makaron z owocami morza duszonymi w winie
40 dk
Małże z pikantnym sosem
1sa
Krewetkowy afrodyzjak
30 dk
Zupa krem z krewetek
45 min
Omułki w śmietanowym sosie z białego wina
45 min
Małże w zielonym sosie curry
35 dk
Omułki w białym winie
35 dk
Pomarańczowe krewetki na obłoczkach z ricotty Eweliny Kurowskiej
1 godz. 30 min
Ostro-kwaśna zupa krewetkowa
35 dk
Risotto z owocami morza
1h 5min