Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 - 1000 g omułków, świeżych, oczyszczonych
- 2 ząbki czosnku
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, obranego, pokrojonego na kawałki
- 20 g papryczek chili, świeżych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 1 ½ łyżeczki curry, mielonego
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g mleczka kokosowego
- ¾ łyżeczki soli
- 10 g trawy cytrynowej, świeżej, pokrojonej na 4 cm kawałki, zmiażdżonej
- 1 - 2 bagietki, ok. 40 cm każda
- kolendra, świeża, drobno pokrojona, do podania (ok. 10 g)
- 1 limonka, pokrojona w ćwiartki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1329.2 kJ / 317.7 kcal
- Białko
- 17.5 g
- Węglowodany
- 28 g
- Tłuszcz
- 12.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.9 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 737.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Omułki w białym winie
35 min
Omułki w śmietanowym sosie z białego wina
45 min
Kaczka w pięciu smakach z grzybami, azjatyckimi warzywami i ryżem
1 godz. 5 min
Małże z pikantnym sosem
1h
Owoce morza w sosie pomidorowo-ziołowym
30 min
Krewetki i kalmary z selerem naciowym
30 min
Kalmary w pikantnym sosie imbirowym
40min
Małże po marynarsku
1h 15min
Gulasz z ryb i owoców morza
45 min
Orientalna zupa z owocami morza
40min
Korma z owoców morza
40min
Ostro-kwaśna zupa krewetkowa
35 min