Wegańskie burrito i salsa pomidorowa z ananasem
TM6 TM5

Wegańskie burrito i salsa pomidorowa z ananasem

4.8 (962 oceny)

Składniki

Nadzienie do burrito

  • 240 - 260 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki, odsączonej z zalewy (1 puszka)
  • 85 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g zielonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g batata, pokrojonego na kawałki
  • 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 120 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 125 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
  • ½ łyżeczki papryczki chili, suszonej, w płatkach
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼ łyżeczki kolendry, mielonej
  • ½ łyżeczki oregano, suszonego
  • ¾ - 1 łyżeczka soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego

Salsa pomidorowa z ananasem

  • 10 g mięty, świeżej, tylko liście
    lub 10 g kolendry, świeżej, tylko liście
  • 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
  • 50 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
  • 300 g pomidora, bez gniazd nasiennych, pokrojonego w 0,5 cm kostkę
  • 5 - 10 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 260 g ananasa, świeżego, pokrojonego na 6 cm kawałki (patrz wskazówka)

Wegańskie burrito

  • 4 tortille pszenne, Ø 24 cm
  • majonez, wegański, do nadzienia
  • mięta, świeża, tylko liście, do dekoracji
    lub kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1615.2 kJ / 386.1 kcal
Białko
12 g
Węglowodany
66.3 g
Tłuszcz
10.2 g
Tłuszcz nasycony
1.5 g
Błonnik
10.1 g
Sód
1412.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy