Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 700 g wody
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 150 g cukinii, pokrojonej w plastry
- 50 g pieczarek, przekrojonych na pół
- 30 - 40 g koncentratu pomidorowego
- ½ - 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 3 łyżki liść bazylii, świeży, posiekanych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 841 kJ / 201 kcal
- Białko
- 11.7 g
- Węglowodany
- 28 g
- Tłuszcz
- 4.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50 min
Wegański sos boloński
40 min
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1 godz. 10 min
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1h
Pulpety z soczewicy z makaronem w sosie pomidorowym
1h
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1h
Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka
1h 15min
Wegańskie "chili con carne"
1h
Kotleciki pietruszkowe
25 min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 godz. 50 min
Pulpeciki z ciecierzycy z letnią sałatką pomidorową
1h
Wegańskie chili
40 min