Urządzenia i Akcesoria
Kwaśne curry rybne (Fish ambul thiyal)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
-
1060 g wody
-
20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
500 g filetów z dorsza, bez skóry pokrojonych na 3-4 cm kawałki
-
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
-
2 łyżeczki chili, mielonego
-
1 laska cynamonu przełamana na pół
-
20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
3 ząbki czosnku
-
2 - 4 zielone papryczki chili, świeże małe, bez gniazd nasiennych
-
5 - 6 liści curry, świeżych5 - 6 liści curry, suszonych
-
10 g oleju
-
15 - 20 g pasty z tamaryndowca
-
100 g śmietanki kokosowej
-
1 łyżeczka soli
-
2 - 3 liście pandanu2 - 3 liście bananowca (patrz wskazówka)
-
5 - 6 liści curry, suszonych5 - 6 liści curry, świeżych
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
27 g
Kalorie
896 kJ /
213 kcal
Tłuszcz
8 g
Błonnik
5 g
Węglowodany
6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA SRI LANKI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ryba po tajsku w mleczku kokosowym z ryżem
35 min
Ostra zupa z owocami morza (Tom Yum)
30 min
Wołowina z imbirem i pastą miso ze szpinakiem
25 min
Tajska czerwona pasta curry
30 min
Ostro-kwaśna zupa krewetkowa
35 min
Tajskie kotlety rybne
30 min
Kokosowy kurczak po malajsku
10 godz.
Curry z warzywami
1 godz. 25 min
Łosoś teriyaki z soczewicą, szpinakiem i awokado
45 min
Kurczak po tajsku w zielonym curry
45 min
Korma z owoców morza
40 min
Zupa tajska z pastą curry Edyty Cygan
1 godz. 5 min