Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Chutney z mango
- 2 ząbki czosnku
- 10 g oleju
- 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
- 1000 g mango, dojrzałego, pokrojonego na kawałki
- 2 laski cynamonu, przełamane na pół
- 200 g białego octu winnego
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka papryczki piri piri, suszonej, mielonej
Kofty z jagnięciny
- 500 g jagnięciny, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 2 zielone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych
- 15 g kolendry, świeżej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- woda, ilość do namoczenia dłoni
- olej, do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 698.7 kJ / 167 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 13 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Błonnik
- 0 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wołowina teriyaki z ryżem
1h 50min
Satay z sosem orzechowym
1h 55 min.
Kotlety (kofty) z jagnięciny i fety w greckim stylu
30 Min
Kwaśne curry rybne (Fish ambul thiyal)
1h
Biryani z jagnięciną
1h 20min
Kurczak tikka masala z cytrynowym ryżem
4h 30min
Curry z jagnięciny i papryki (Bhoona Gosht)
1h 15min
Kofty z wołowiny i fety
2 godz. 30 min
Tagine z jagnięciną
50min
Salsa z pomidorów i kolendry
1h 5min
Wieprzowina z trawą cytrynową (Kuruma iraichchi) z kokosowymi roti
2h
Fajitas z szarpaną wołowiną (z osłoną noża miksującego)
3h