![Kofty z jagnięciny i chutney z mango Kofty z jagnięciny i chutney z mango](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/c146412e-93c7-4264-a52a-2f7e186d216b/Derivates/26f5c9a2-b7cc-4883-9882-8fbd490bd71c.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Chutney z mango
- 2 ząbki czosnku
- 10 g oleju
- 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
- 1000 g mango, dojrzałego, pokrojonego na kawałki
- 2 laski cynamonu, przełamane na pół
- 200 g białego octu winnego
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka papryczki piri piri, suszonej, mielonej
Kofty z jagnięciny
- 500 g jagnięciny, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 2 zielone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych
- 15 g kolendry, świeżej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- woda, ilość do namoczenia dłoni
- olej, do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 698.7 kJ / 167 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 13 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Błonnik
- 0 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wołowina teriyaki z ryżem
1h 50 min
Pierożki na parze z wieprzowiną i krewetkami
2h
Sos majonezowy z chimichurri
10 Min
Tajskie kotleciki rybne z sosem chili
1hod. 40min
Curry z jagnięciny i papryki (Bhoona Gosht)
1 Std. 15 Min
Kotlety (kofty) z jagnięciny i fety w greckim stylu
30 Min
Satay z sosem orzechowym
1 Std. 55 Min
Curry z wołowiną
45 Min
Sos teriyaki
15min
Wieprzowina z trawą cytrynową (Kuruma iraichchi) z kokosowymi roti
2h
Jiaozi z wołowiną i porem
1h 30min
Kofty z wołowiny i fety
2h 30 min