Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto kardamonowe
- 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- 1 łyżka ziaren kardamonu, całego (patrz wskazówka)
- 240 g cukru
- 200 g orzechów nerkowca
- 4 jajka
- 170 g jogurtu naturalnego
- 240 g mąki pszennej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
Syrop limonkowy
- 120 g cukru
- 1 - 2 łyżeczki skórki otartej z limonki, ekologicznej, bez białych błonek
- 1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 90 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1817.5 kJ / 434.4 kcal
- Białko
- 7.8 g
- Węglowodany
- 51.6 g
- Tłuszcz
- 23.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.7 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 135.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto frangipane
1h 45min
Curry ziemniaczane (Ala hodi)
40min
Ciasteczka amaretti
1h 10min
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55min
Ciasto z serem ricotta
1h 20min
Odwracane ciasto z gruszkami
2h 15min
Makaroniki migdałowe
35 min
Ciasto migdałowe z Santiago
1h 30min
Ciasto marchewkowe z kardamonem i kremem z tahini
4h 45min
Ciasto bananowo-kakaowe z orzechami
1h 10min
Babka marchewkowo-pomarańczowa
1h 40min
Torta caprese - migdałowe ciasto czekoladowe
3h