Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto kardamonowe
- 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- 1 łyżka ziaren kardamonu, całego (patrz wskazówka)
- 240 g cukru
- 200 g orzechów nerkowca
- 4 jajka
- 170 g jogurtu naturalnego
- 240 g mąki pszennej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
Syrop limonkowy
- 120 g cukru
- 1 - 2 łyżeczki skórki otartej z limonki, ekologicznej, bez białych błonek
- 1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 90 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1817.5 kJ / 434.4 kcal
- Białko
- 7.8 g
- Węglowodany
- 51.6 g
- Tłuszcz
- 23.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.7 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 135.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Torta caprese - migdałowe ciasto czekoladowe
3h
Ciasto pomarańczowe z makiem
13 godz. 25 min
Ciasto serowo-migdałowe w stylu retro
1h 10min
Ciasto migdałowe z Santiago
1h 30min
Ciasto migdałowe z jabłkami
1h 55 min
Ciasto gruszkowe z cantuccini
2h 20 min
Sernik z ricotty z dżemem figowym
5h 40min
Cantuccini
1 Std. 15 Min
Stollen
6h
Grecka bougatsa z kremem
4h 45min
Ciasto frangipane
1 Std. 45 Min
Bakaliowiec
2h 50min