Urządzenia i Akcesoria
Ciasto kardamonowe z syropem z limonki
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
12 kawałków
Składniki
Ciasto kardamonowe
-
200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
-
1 łyżka ziaren kardamonu, całego (patrz wskazówka)
-
240 g cukru
-
200 g orzechów nerkowca
-
4 jajka
-
170 g jogurtu naturalnego
-
240 g mąki pszennej
-
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
-
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
Syrop limonkowy
-
120 g cukru
-
1 - 2 łyżeczki skórki otartej z limonki ekologicznej, bez białych błonek
-
1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
90 g wody
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
135.7 mg
Białko
7.8 g
Kalorie
1817.5 kJ /
434.4 kcal
Tłuszcz
23.1 g
Błonnik
1.1 g
Tłuszcz nasycony
10.7 g
Węglowodany
51.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA SRI LANKI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ciasto serowo-migdałowe w stylu retro
1 godz. 10 min
Ciasto migdałowe z Santiago
1 godz. 30 min
Brownie z tahini
45 min
Tagine z jagnięciną
50 min
Bakaliowiec
2 godz. 50 min
Ciasto herbaciane
1 godz. 15 min
Babka drożdżowa Panettone
3 godz.
Sernik z ricotty z dżemem figowym
5 godz. 40 min
Ciasteczka amaretti
1 godz. 10 min
Ciasto frangipane
1 godz. 45 min
Ciasto pomarańczowe z makiem
13 godz. 25 min
Torta caprese - migdałowe ciasto czekoladowe
3 godz.