Curry z kurczaka (Koththu roti)
TM5 TM6

Curry z kurczaka (Koththu roti)

4.7 (265 ocen)

Składniki

Mieszanka przypraw

  • 1 łyżeczka chili, mielonego
  • ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 3 łyżeczki curry, mielonego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Curry

  • 80 g cebuli, pokrojonej w plastry
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka soli, plus 1-2 szczypty
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 laska cynamonu, przełamana na pół
  • 2 nasiona kardamonu
  • 2 goździki
  • 20 g oleju, plus 2 łyżki do smażenia
  • 8 liści curry, świeżych
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 120 g śmietanki kokosowej
  • 120 g mleczka kokosowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża (ok. 20 g), bez gniazd nasiennych, pokrojona w słupki (ok. 0,5 x 4 cm)
  • 1 marchewka (ok. 60-80 g), pokrojona w słupki (ok. 0,5 x 4 cm)
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 jajka
  • 3 roti, pokrojone w 5 mm plastry (patrz wskazówka)
  • 1 limonka, pokrojona na kawałki, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1488 kJ / 354 kcal
Białko
26 g
Węglowodany
18 g
Tłuszcz
19 g
Błonnik
7 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy