Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
-
150
g krążków kalmarów, surowych
lub 150 g mątw, oczyszczonych, pokrojonych na 3 cm kawałki - 100 g przegrzebków, pokrojonych w ćwiartki
- 150 g krewetek tygrysich, surowych, obranych, bez głów, oczyszczonych, pokrojonych na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 30 g koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki soli
-
¼
łyżeczki cukru trzcinowego
lub ¼ łyżeczki cukru - ½ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- natka pietruszki, świeża, posiekana, ilość do dekoracji
- biały chleb, ilość do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1315 kJ / 314 kcal
- Białko
- 31.5 g
- Węglowodany
- 24.5 g
- Tłuszcz
- 10.5 g
- Błonnik
- 2.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gulasz z ryb i owoców morza
45 Min
Makaron z owocami morza duszonymi w winie
40 Min
Krewetki i kalmary z selerem naciowym
30 Min
Małże z pikantnym sosem
1 Std.
Omułki w białym winie
35 min
Krewetki z cebulą dymką
20 Min
Małże po marynarsku
1 Std. 15 Min
Owoce morza w sosie pomidorowo-ziołowym
30 Min
Krewetki curry
1 godz. 50 min
Krewetki z orzechami nerkowca
40 Min
Krewetki Kung Pao
45 Min
Saganaki z krewetkami i fetą
35 min