Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g chudego boczku, wędzonego, w plastrach
-
150
g oscypka, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 150 g wędzonego sera żółtego, typu Rolada Ustrzycka, pokrojonego na 3 cm kawałki - 4 plastry schabu wieprzowego (500-600 g)
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 1 ¾ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1000 g wody
- 600 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 30 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 5 g koperku, świeżego, tylko liście, posiekanego
- olej rzepakowy, ilość do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3945 kJ / 942.2 kcal
- Białko
- 37.5 g
- Węglowodany
- 40.8 g
- Tłuszcz
- 71.8 g
- Błonnik
- 2.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Roladki schabowe zawinięte w boczek z sosem śliwkowym
1 godz. 25 min
Polędwica po toskańsku
45min
Pieczony schab z orzechami i pudrem z grzybów
1h 40 min
Schab duszony w sosie
50 min
Karkówka z Varomy z kapustą i ziemniakami
1h
Roladki z indyka nadziewane grzybami
1h 40 min
Polędwica w sosie musztardowym
1h 30 min
Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym
1h
Karkówka po karkonosku
1 godz. 50 min
Rolada schabowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
1hod. 20min
Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym
45min
Karkówka z cebulą
1 Std. 45 Min