
Urządzenia i Akcesoria
Kurczak na Varomie; Purée ziemniaczane, surówka z marchewki i selera; Ciasto z kruszonki owsianej z owocami
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
5 porcji
Składniki
Kurczak na Varomie
-
wody1000 g
-
tuszka z kurczaka (ok. 1300 g), bez podrobów1
-
mieszanych ziół, suszonych np. ziół prowansalskich, oregano, majeranku2 łyżeczki
-
papryki słodkiej, mielonej1 łyżeczka
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ - ½ łyżeczki
-
oleju2 łyżki
Ciasto z kruszonki owsianej z owocami
-
mąki pszennej230 g
-
płatków owsianych130 g
-
cukru130 - 150 g
-
masła pokrojonego na kawałki170 g
-
proszku do pieczenia1 łyżeczka
-
aromatu waniliowego naturalnego1 łyżeczka
-
soli1 szczypta
-
owoców np. truskawek, porzeczek, śliwek bez pestek, jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki400 - 500 g
-
skrobi ziemniaczanej30 - 50 g
Surówka z marchewki i selera
-
marchewki pokrojonej na kawałki300 - 400 g
-
korzenia selera pokrojonego na kawałki150 - 200 g
-
jabłka (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki50 - 75 g
-
jogurtu greckiego (patrz wskazówka)100 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego5 - 10 g
-
soli½ - 1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
Purée ziemniaczane
-
ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2 cm kawałki1000 g
-
mleka350 g
-
soli1 łyżeczka
-
masła30 g
-
gałki muszkatołowej, mielonej2 szczypty
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1099 kcal /
4601.3 kJ
Białko
61.2 g
Tłuszcz
53.1 g
Węglowodany
99.7 g
Błonnik
11.4 g
Tłuszcz nasycony
22.3 g
Sód
1420.2 mg