
Wersje kompatybilne
Kurczak na Varomie; Purée ziemniaczane, surówka z marchewki i selera; Ciasto z kruszonki owsianej z owocami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kurczak na Varomie
- 1000 g wody
- 1 tuszka z kurczaka (ok. 1300 g), bez podrobów
- 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych np. ziół prowansalskich, oregano, majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki oleju
Ciasto z kruszonki owsianej z owocami
- 230 g mąki pszennej
- 130 g płatków owsianych
- 130 - 150 g cukru
- 170 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1
łyżeczka aromatu waniliowego naturalnego
lub 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM - 1 szczypta soli
-
400 - 500
g owoców np. truskawek, porzeczek, śliwek bez pestek, jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
lub 400 - 500 g owoców, mrożonych uprzednio rozmrożonych, np. truskawek, porzeczek, śliwek bez pestek -
30 - 50
g skrobi ziemniaczanej
lub 30 - 50 g skrobi kukurydzianej
Surówka z marchewki i selera
- 300 - 400 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 150 - 200 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 50 - 75 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki (opcjonalnie)
-
100
g jogurtu greckiego (patrz wskazówka)
lub 100 g śmietany, 12% tłuszczu - 5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Purée ziemniaczane
- 1000 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2 cm kawałki
- 350 g mleka
- 1 łyżeczka soli
- 30 g masła
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1099 kcal / 4601.3 kJ
- Białko
- 61.2 g
- Tłuszcz
- 53.1 g
- Węglowodany
- 99.7 g
- Błonnik
- 11.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 22.3 g
- Sód
- 1420.2 mg