Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g mięsa mielonego (wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub drobiowego)
- 700 g ziemniaków, pokrojonych na ok. 3 cm kawałki
- 140 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 jajka
- 20 g oliwy z oliwek
- 10 g octu
- 15 - 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka mięty, suszonej (opcjonalnie)
- 50 g bułki tartej
- olej do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1396 kJ / 334 kcal
- Białko
- 30 g
- Węglowodany
- 21 g
- Tłuszcz
- 13 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Indyk w musztardowym sosie śmietanowym z kluskami
45 min
Zapiekana potrawka z mięsa i warzyw z rosołu
1h
Kurczak Marengo
55 min
Serowe „udka” z kurczaka z dipem majonezowym
1 godz. 30 min
Czeskie placki ziemniaczane (Bramboráky)
45 min
Klopsiki z serem feta
30min
Knedle z wczorajszych ziemniaków i czerstwych bułek
40min
Kotlety imbirowe z kurczaka
30min
Kiełbasy zapiekane w cieście (Toad in the hole)
55 min
Sałatka na ciepło z ziemniakami i jajkiem (z osłoną noża miksującego 2.0)
45 min
Placki z purée ziemniaczanego
1 godz. 55 min
Hiszpańska tortilla z boczkiem i serem
50min