
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 - 5 ogórków gruntowych, obranych lub nieobranych, z odciętymi końcówkami (patrz wskazówka)
-
1
opakowanie kwaśnej śmietany (200-250 g)
lub 1 opakowanie jogurtu greckiego (200-250 g) -
½ - 1
pęczek koperku, świeżego, posiekanego
(opcjonalnie)
lub 1 - 2 łyżki koperku, suszonego (opcjonalnie) - 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- sól, do smaku
- pieprz czarny, świeżo mielony, do smaku (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 674 kJ / 161 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 14 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 421 mg
Alternatywne przepisy
Sałatka z kapusty włoskiej i gruszek
25 min
Mizeria z grubo krojonych ogórków (TM5)
10min
Gotowanie na parze kapusty (300 g)
15min
Szybka surówka warzywna z bazylią
10min
Surówka z tartej marchewki i cebuli (TM6)
10min
Gratin z ziemniaków (TM5)
50 min
Warstwowa sałatka z szarpanym kurczakiem
40min
Gotowanie na parze kapusty (350-800 g)
25 min
Mizeria z grubo krojonych ogórków (TM6)
10min
Mizeria z cienko krojonych ogórków (TM6)
10min
Szpajza czekoladowo-cytrynowa
1h 10min
Zrazy wołowe z czerwoną kapustą na ciepło
2 Std. 10 Min