
Urządzenia i Akcesoria
Sznycle pod kołderką warzywną z ziemniakami i sałatką Cezar; Lody wiśniowe
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
Sznycel z ziemniakami
-
4 plastry schabu wieprzowego bez kości (ok. 100 g każdy)
-
1 ¼ - 1 ½ łyżeczki soli
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
120 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
70 g cebuli przekrojonej na pół
-
70 g sera żółtego np. gouda, pokrojonego na kawałki
-
80 g chudego boczku, wędzonego pokrojonego w 0.5 cm kostkę
-
40 g serka kremowego śmietankowego
-
500 g wody
-
600 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
Lody wiśniowe
-
50 g cukru
-
400 g wiśni, mrożonych, bez pestek
-
100 g gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki
-
50 g serka kremowego śmietankowego
Sałatka Cezar
-
50 g sera żółtego np. gouda, pokrojonego na kawałki
-
4 suszone pomidory, w oleju odsączone
-
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
-
300 g sałaty rzymskiej mini, pokrojonej na kawałki (ok. 4 sztuki)
-
80 g śmietany, 12% tłuszczu
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
20 g oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka musztardy
-
1 łyżeczka cukru
-
½ łyżeczki soli (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos śmietanowo-serowo-musztardowy
-
350 g wody
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
100 g serka kremowego śmietankowego
-
30 g mąki pszennej
-
10 - 20 g musztardy
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
922 kcal /
3859 kJ
Białko
47 g
Tłuszcz
45 g
Węglowodany
85 g
Błonnik
7.1 g
Tłuszcz nasycony
21 g
Sód
2196 mg