
Wersje kompatybilne
Polędwiczki wieprzowe z sosem musztardowym i ziemniakami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1400 - 1600 g ziemniaków pokrojonych na 2 cm kawałki
- 1 - 2 łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków
- 900 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w 1 cm plastry
- 200 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 700 g wody
- 180 g białego wermutu
- 120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 50 g musztardy francuskiej
- 25 - 50 g ostrej musztardy
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g mleka
- 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
-
20 - 30
g skrobi kukurydzianej
lub 20 - 30 g skrobi ziemniaczanej - 3 - 6 gałązek natki pietruszki, świeżej tylko liście, posiekane, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 230 kcal / 965 kJ
- Białko
- 27 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Węglowodany
- 7 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Sód
- 947 mg