Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 140 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 150 - 180 g chudego boczku wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 25 g oleju rzepakowego
- ¾ łyżeczki soli
- 1000 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM (opcjonalnie)
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona (opcjonalnie) -
¾
łyżeczki majeranku, suszonego
lub ¾ łyżeczki tymianku, suszonego - pieprz czarny, świeżo mielony, ilość do oprószenia
- koperek, świeży, tylko liście, ilość do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1601.4 kJ / 382.5 kcal
- Białko
- 7.8 g
- Węglowodany
- 30.8 g
- Tłuszcz
- 27 g
- Błonnik
- 3.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kartoflanka
55min
Zupa grzybowa z pęczakiem
1h 10min
Rozgrzewająca zupa z boczkiem i jarmużem
50min
Zupa maślankowa z fasolką szparagową
45min
Forszmak klasyczny
1 Std. 35 Min
Zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą
40min
Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i cielęciną
1h
Zupa cytrynowa z jajkiem (Avgolemono)
1 Std. 15 Min
Zupa caldo verde
45min
Kapuśniak zabielany z ziemniakami
1h
Góralska czosnianka z pulpecikami
1 Std. 35 Min
Zupa z soczewicy z kiełbasą
8 Std. 10 Min