
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g krewetek tygrysich, surowych, obranych, oczyszczonych, pokrojonych na 1 cm kawałki
- 20 g wina ryżowego
- ½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- 50 g prażynek o smaku krewetek
- 30 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 1 cm plastry
- 30 g ząbków czosnku
- 20 g oleju sezamowego
- 80 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 0.5 cm kostkę
- 100 g selera naciowego, bez liści, pokrojonego w 0.5 cm kostkę
-
½
łyżeczki bonito w proszku (opcjonalnie)
lub ½ łyżeczki płatków bonito, suszonych (patrz wskazówka) (opcjonalnie) - ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 200 g sałaty rzymskiej, tylko liście
- kolendra, świeża, tylko liście, posiekana, ilość do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 791 kJ / 189 kcal
- Białko
- 14 g
- Węglowodany
- 8 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Błonnik
- 0.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Smażony makaron z krewetkami (Yakisoba)
35min
Krewetki z ryżem i warzywami na parze
1h
Chłodnik pomidorowy z kolendrą i krewetkami po meksykańsku
1 godz. 50 min
Omułki w białym winie
35min
Krewetki i kalmary z selerem naciowym
30min
Krewetki curry
1 godz. 50 min
Krewetki z orzechami nerkowca
40min
Makaron z krewetkami i porem
30min
Krewetki w przyprawie pięć smaków z ryżem i warzywami
45min
Chiński makaron z krewetkami i sosem czosnkowym
1h 15min
Chow mein z krewetkami
1h
Krewetki Kung Pao
45min