Zupa cytrynowa z jajkiem  (Avgolemono)

Zupa cytrynowa z jajkiem (Avgolemono)

3.4 41 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje

Składniki

  • wody
    1200 g
  • skrzydełek z kurczaka ze skórą
    500 g
  • marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
    60 g
  • ziemniaków pokrojonych na 1-2 cm kawałki
    50 g
  • korzenia selera pokrojonego na kawałki
    200 g
  • cebuli pokrojonej na kawałki
    75 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 czubate łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • oleju
    1 łyżeczka
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ - 1 łyżeczka
  • ryżu
    100 g
  • jajko
    1
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    40 g
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście do dekoracji
    1 gałązka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 403.9 kcal / 1689.8 kJ
Białko 26.5 g
Tłuszcz 19.2 g
Węglowodany 31 g
Błonnik 2.1 g
Tłuszcz nasycony 5.8 g
Sód 487.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...