Zupa cytrynowa z jajkiem  (Avgolemono)
TM5 TM6

Zupa cytrynowa z jajkiem (Avgolemono)

3.1 (11 ocen)

Składniki

  • 1200 g wody
  • 500 g skrzydełek z kurczaka, ze skórą
  • 60 g marchewki, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 50 g ziemniaków, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
  • 200 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 75 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 1 łyżeczka oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g ryżu
  • 1 jajko
  • 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 gałązka natki pietruszki, świeżej, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1783 kJ / 424 kcal
Białko
25 g
Węglowodany
25 g
Tłuszcz
24 g
Błonnik
3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie