Warzywa w sosie holenderskim

Warzywa w sosie holenderskim

3.9 26 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

Warzywa
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 650 - 750 g ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
  • 500 g kalarepy pokrojonej w słupki
  • 500 g marchewki pokrojonej w plasterki
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej
    150 g zielonego groszku, świeżego
Sos holenderski
  • 60 g białego wina
  • 30 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 15 g liści bazylii, świeżych pociętych w paski

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 483 kcal / 2020.9 kJ
Białko 10.6 g
Tłuszcz 25.3 g
Węglowodany 55.7 g
Błonnik 12.7 g
Tłuszcz nasycony 14.7 g
Sód 1312.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...