Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Warzywa
- 500 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 650 - 750 g ziemniaków, pokrojonych w ćwiartki
- 500 g kalarepy, pokrojonej w słupki
- 500 g marchewki, pokrojonej w plasterki
-
150
g zielonej fasolki szparagowej, świeżej
lub 150 g zielonego groszku, świeżego
Sos holenderski
- 60 g białego wina
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 15 g liści bazylii, świeżych, pociętych w paski
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2020.9 kJ / 483 kcal
- Białko
- 10.6 g
- Węglowodany
- 55.7 g
- Tłuszcz
- 25.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.7 g
- Błonnik
- 12.7 g
- Sód
- 1312.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zapiekanka z kalafiora
55 min
Sos curry
30min
Ryba po hindusku z sosem jogurtowym, ziemniakami i warzywami
1 Std.
Hiszpańskie krokieciki ziemniaczane
3 Std.
Brokuły i kalafior z owsianą kruszonką
1 Std.
Ziemniaki z warzywami i sosem serowym
40min
Sos maślany (sos beurre blanc)
35min
Klopsy z seitana z sosem kaparowym
1 Std. 30 Min
Sos berneński
15 Min
Sos koperkowy
15 Min
Gotowane warzywa zapiekane w sosie serowym
40min
Sos holenderski
15 Min