Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus kilka posiekanych liści do dekoracji
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 50 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
- 30 g masła, pokrojonego na kawałki
- 100 g pora, pokrojonego w 5 mm plastry
- 300 g białego wina, wytrawnego
- 200 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1000 g omułków, świeżych, oczyszczonych (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1355 kJ / 324 kcal
- Białko
- 12 g
- Węglowodany
- 8 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Błonnik
- 3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron z owocami morza duszonymi w winie
40 Min
Ryż z owocami morza i chorizo
1h 5min
Małże w mleku kokosowym i curry
1h 10min
Małże po marynarsku
1 Std. 15 Min
Wolno gotowane kalmary z chorizo w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)
5 Std. 30 Min
Owoce morza w sosie pomidorowo-ziołowym
30 Min
Ryż z owocami morza
1 Std. 15 Min
Koktajl z krewetek
45min
Małże z pikantnym sosem
1 Std.
Omułki w śmietanowym sosie z białego wina
45min
Saganaki z krewetkami i fetą
35 Min
Krewetki w sosie maślanym
25min