Hreczanyki z sosem koperkowo-chrzanowym i ziemniakami
TM6 TM5

Hreczanyki z sosem koperkowo-chrzanowym i ziemniakami

4.6 (609 ocen)

Składniki

  • 10 g koperku, świeżego
  • 1450 g wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 200 g kaszy gryczanej, prażonej
  • 170 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 500 g mięsa wieprzowego, mielonego, np. z łopatki lub z szynki, podzielonego na kawałki
  • 2 jajka
  • 1 ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 400 g ziemniaków, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 120 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 łyżeczka chrzanu, tartego
  • 1 łyżka szczypiorku, świeżego, drobno posiekanego (opcjonalnie)
  • 15 g mąki pszennej
  • masło klarowane, do smażenia
    lub olej, do smażenia

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3132.7 kJ / 748.7 kcal
Białko
34.5 g
Węglowodany
62.2 g
Tłuszcz
41.7 g
Tłuszcz nasycony
14.8 g
Błonnik
8.4 g
Sód
1887.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy