
Wersje kompatybilne
Hreczanyki z sosem koperkowo-chrzanowym i ziemniakami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Hreczanyki
- 10 g koperku, świeżego
- 1200 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 200 g kaszy gryczanej, prażonej
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 10 g oleju
- 500 g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 2 jajka
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
Ziemniaki i sos koperkowo-chrzanowy
- 70 g cebuli przekrojonej na pół
- 10 g oleju
- 450 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 750 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
- sól do oprószenia
- olej do smażenia
- 120 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 łyżeczka chrzanu, tartego
- 1 łyżka szczypiorku, świeżego drobno posiekanego (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 15 - 20 g mąki pszennej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 815.3 kcal / 3411.1 kJ
- Białko
- 35.5 g
- Tłuszcz
- 41.4 g
- Węglowodany
- 79 g
- Błonnik
- 10.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.1 g
- Sód
- 1318.2 mg