Hreczanyki z sosem koperkowo-chrzanowym i ziemniakami
TM6 TM5

Hreczanyki z sosem koperkowo-chrzanowym i ziemniakami

4.6 (735 ocen)

Składniki

Hreczanyki

  • 10 g koperku, świeżego
  • 1200 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g kaszy gryczanej, prażonej
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g oleju
  • 500 g mięsa wieprzowego, mielonego, podzielonego na kawałki
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego

Ziemniaki i sos koperkowo-chrzanowy

  • 70 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 10 g oleju
  • 450 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 750 g ziemniaków, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • sól, do oprószenia
  • olej, do smażenia
  • 120 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 łyżeczka chrzanu, tartego
  • 1 łyżka szczypiorku, świeżego, drobno posiekanego (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 15 - 20 g mąki pszennej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3411.1 kJ / 815.3 kcal
Białko
35.5 g
Węglowodany
79 g
Tłuszcz
41.4 g
Tłuszcz nasycony
15.1 g
Błonnik
10.4 g
Sód
1318.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy