Makaron w sosie pomidorowo-ziołowym

Makaron w sosie pomidorowo-ziołowym

4.1 161 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • 40 g białej bułki, czerstwej np. kajzerki, pokrojonej na kawałki
  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, podzielonego na kawałki
  • 550 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 2 - 3 łyżki szczypiorku, świeżego posiekanego, plus dodatkowa ilość do posypania
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • ½ łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • 2 łyżeczki ziół włoskich, mieszanych, suszonych
  • 300 g cukinii pokrojonej w 5 mm półplastry
  • 200 g czerwonej papryki pokrojonej w paski (5 x 0,5 cm)
  • 150 g pieczarek pokrojonych w 5 mm plastry
  • 300 g makaronu, suchego, typu penne

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1049.9 mg
Białko 32.1 g
Kalorie 2873.3 kJ / 686.7 kcal
Tłuszcz 27.2 g
Błonnik 8 g
Tłuszcz nasycony 8.7 g
Węglowodany 78.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...