Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g sera żółtego, np. Gouda, Edam, pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 700 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych w ćwiartki
- 330 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 15 liści bazylii, świeżej
- 350 g makaronu, suchego, typu fusilli
- 6 plastrów szynki długodojrzewającej, np. szwarcwaldzkiej, pokrojonej w 1 cm paski
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2089 kJ / 499.8 kcal
- Białko
- 22.5 g
- Węglowodany
- 67 g
- Tłuszcz
- 15.8 g
- Błonnik
- 6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Spaghetti diavolo z makaronem pełnoziarnistym
40 min
Penne w sosie serowo-śmietanowym
25 min
Ryż pomidorowy z szynką
40 min
Makaron z serem feta i pomidorami
40 min
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i pomidorkami koktajlowymi
40 min
Makaron w sosie pomidorowym
30 min
Farfalle z mozzarellą i oliwkami
30 min
Penne all'arrabbiata
20min
Spaghetti napoletana
40 min
Makaron à la bolognese
30 min
Makaron z sosem pomidorowym (dla dzieci)
55 Min
Makaron z kiełbasą chorizo i serem
20min