Makaron z boczkiem i sosem porowym
TM6 TM5

Makaron z boczkiem i sosem porowym

4.1 (2.1K ocen)

Składniki

  • 200 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w ok. 1 cm kostkę
  • 250 g pora, tylko biała część, pokrojonego w ok. 3 mm plastry
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 25 g mąki tortowej
  • 500 g mleka
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 350 g makaronu, suchego, typu spaghetti
  • woda, osolona, do gotowania makaronu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3100.3 kJ / 740.5 kcal
Białko
22.3 g
Węglowodany
88.5 g
Tłuszcz
35.8 g
Tłuszcz nasycony
11.8 g
Błonnik
6.5 g
Sód
786.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy