
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 1000 g wody
- 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia dorsza i marchewki
- 200 g ryżu basmati
- 400 - 500 g fileta z dorsza, bez skóry (4 kawałki)
- pieprz czarny, mielony ilość do oprószenia dorsza
- rozmaryn, suszony ilość do oprószenia dorsza i marchewki
- 60 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 20 g masła
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
10
g ostrej musztardy
lub 10 g musztardy Dijon - 10 g musztardy francuskiej
- ¼ łyżeczki kurkumy, mielonej
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 482.5 kcal / 2020.1 kJ
- Białko
- 26.8 g
- Tłuszcz
- 20.5 g
- Węglowodany
- 52.8 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 12 g
- Sód
- 1223 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Łosoś z ryżem basmati i sosem koperkowym
55 min
Łosoś z brokułami i ziemniakami w sosie koperkowym
40 min
Ryba pod kruszonką z pomidorowym ryżem
45 min
Łosoś z sosem z mango, fasolką szparagową i marchewką
1 godz.
Łosoś na parze, po azjatycku
1 godz.
Filety z dorsza z masłem cytrusowym
50 min
Pstrągi w papilotach z miętą i cukinią
40 min
Łosoś w sosie imbirowym z orzechami nerkowca
30 min
Filet z białej ryby, ziołowy ryż i warzywa na parze
50 min
Dorsz na parze w pesto z risotto i salsą pomidorową
45 min
Łosoś na kremowym szpinaku
50 min
Łosoś w migdałowej panierce z tagliatelle ze szparagami
1 godz. 5 min