Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą i marchewką
TM5 TM6

Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą i marchewką

4.5 (417 ocen)

Składniki

  • 400 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 1000 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia dorsza i marchewki
  • 200 g ryżu basmati
  • 400 - 500 g fileta z dorsza, bez skóry (4 kawałki)
  • pieprz czarny, mielony, ilość do oprószenia dorsza
  • rozmaryn, suszony, ilość do oprószenia dorsza i marchewki
  • 60 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 20 g masła
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 10 g ostrej musztardy
    lub 10 g musztardy Dijon
  • 10 g musztardy francuskiej
  • ¼ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2020.1 kJ / 482.5 kcal
Białko
26.8 g
Węglowodany
52.8 g
Tłuszcz
20.5 g
Tłuszcz nasycony
12 g
Błonnik
5.5 g
Sód
1223 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie