Wersje kompatybilne
Sałatka na ciepło z komosy ryżowej, cukinii i marchewki (bez glutenu)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 450 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 300 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 250 g komosy ryżowej (quinoa)
- 10 g oliwy z oliwek
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki pestek dyni
Dressing
- 100 g sera feta, pokruszonego
- 1 ząbek czosnku
- 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 15 g mięty, świeżej, tylko liście
- 50 g oliwy z oliwek
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 ½ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczkę miodu, płynnego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1422.8 kJ / 340.1 kcal
- Białko
- 9.8 g
- Węglowodany
- 37.3 g
- Tłuszcz
- 16.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.1 g
- Błonnik
- 5.4 g
- Sód
- 1182.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z komosy ryżowej z ziarnami słonecznika
40 min
Zapiekanka z soczewicy
1h 20 min
Hummus z buraka
1 godz.
Sałatka ze szparagami i brązowym ryżem
50 min
Kociołek jaglany z warzywami i kiełbaskami sojowymi
14h
Wege Tex-Mex z brązowym ryżem
1h 10 min
Tabbouleh z komosą ryżową i tuńczykiem
40 min
Sałatka z komosą ryżową, marchewką i cukinią
1h 35min
Peruwiańskie quinotto
35 min
Sałatka z quinoa z chrupiącymi warzywami
50 min
Kulki zdrowia z chili - bez jajek, glutenu, cukru Joanny Wierzbowicz
12 godz. 30 min
Sałatka z kaszy quinoa
40 min