
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kurczak w harissie
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry (ok. 2 pojedyncze filety)
- sól do oprószenia
- 250 g wody
- 2 - 3 łyżeczki pasty harissa (patrz wskazówka)
Sos jogurtowo-miętowy
- ½ pęczka mięty, świeżej tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 300 g jogurtu greckiego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 215.7 kcal / 902.5 kJ
- Białko
- 34.9 g
- Tłuszcz
- 3.3 g
- Węglowodany
- 9.8 g
- Błonnik
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Sód
- 381.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Indyjski kurczak w jogurcie
1 godz.
Souvlaki z kurczaka i papryki z ryżem
1 godz. 5 min
Sandwich z orientalnymi pulpecikami z indyka
1 godz. 10 min
Harissa
45 min
Roladki z kurczaka z chorizo i jogurtowym sosem curry
55 min
Shoarma z kurczaka
1 godz. 45 min
Kurczak w za'atarze z zieloną soczewicą
2 godz.
Kotlety imbirowe z kurczaka
30 min
Burrito z kurczakiem i pico de gallo
40 min
Kurczak cajun i purée z batatów
25 min
Kurczak miodowo-limonkowy i chutney z mango
1 godz. 15 min
Kurczak w glazurze z syropu klonowego
25 min