Urządzenia i Akcesoria
Włoska zupa z kiełbasą i makaronem orzo
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje
Składniki
-
25 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
10 g oliwy z oliwek
-
300 - 400 g kiełbasy wieprzowej, surowej, typu włoskiego, np. Salsiccia al Finocchio (patrz wskazówka), bez skóry, pokrojonej na kawałki300 - 400 g kiełbasy wieprzowej, surowej np. metki, bez skóry, pokrojonej na kawałki
-
2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych, (np. oregano, bazylii, rozmarynu i tymianku)2 łyżeczki ziół włoskich, mieszanych, suszonych
-
¼ - ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej½ łyżeczki suszonych płatków chili (opcjonalnie)
-
100 - 160 g białego wina, wytrawnego
-
3 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
180 g makaronu do zupy, suchego, drobnego180 g makaronu suchego, typu orzo
-
600 - 700 g wody (patrz wskazówka)
-
1 kostkę bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszoną1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1070 mg
Białko
31 g
Kalorie
2231 kJ /
533 kcal
Tłuszcz
24 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Węglowodany
43 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
JESIENNE ZUPY
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą
40 min
Zupa z czerwoną fasolą i mięsem mielonym
45 min
Bryjka jęczmienna z boczkiem i cebulą
50 min
Wielkanocna zupa gulaszowa z białą kiełbasą
40 min
Zupa grochowa z chorizo
45 min
Góralska czosnianka z pulpecikami
1 godz. 35 min
Zupa z porem i mięsem mielonym
40 min
Zupa gołąbkowa
55 min
Zupa z ziemniakami i maślanką (dziadówka)
40 min
Zupa z kurczaka
30 min
Zupa à la pizza
50 min
Gulasz kowbojski z kiełbasą
55 min