Włoska zupa z kiełbasą i makaronem orzo
TM6 TM5

Włoska zupa z kiełbasą i makaronem orzo

4.4 (185 ocen)

Składniki

  • 25 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 200 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 300 - 400 g kiełbasy wieprzowej, surowej, np. metki, bez skóry, pokrojonej na kawałki
    lub 300 - 400 g kiełbasy wieprzowej, surowej, typu włoskiego, np. Salsiccia al Finocchio (patrz wskazówka), bez skóry, pokrojonej na kawałki
  • 2 łyżeczki ziół włoskich, mieszanych, suszonych
    lub 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych (np. oregano, bazylii, rozmarynu i tymianku)
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili (opcjonalnie)
    lub ¼ - ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
  • 100 - 160 g białego wina, wytrawnego
  • 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 180 g makaronu suchego, typu orzo
    lub 180 g makaronu do zupy, suchego, drobnego
  • 600 - 700 g wody (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub 1 kostkę bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszoną
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2231 kJ / 533 kcal
Białko
31 g
Węglowodany
43 g
Tłuszcz
24 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Sód
1070 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy