Włoska zupa z kiełbasą i makaronem orzo
TM5 TM6

Włoska zupa z kiełbasą i makaronem orzo

4.5 (11 ocen )

Składniki

  • 25 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 200 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 300 - 400 g kiełbasy wieprzowej, surowej, np. metki, bez skóry, pokrojonej na kawałki
  • 2 łyżeczki ziół włoskich, mieszanych, suszonych
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili (opcjonalnie)
  • 100 - 160 g białego wina, wytrawnego
  • 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 180 g makaronu suchego, typu orzo
  • 600 - 700 g wody (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2231 kJ / 533 kcal
Białko
31 g
Węglowodany
43 g
Tłuszcz
24 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie