Urządzenia i Akcesoria
Harissa
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 45 min
250 g
Składniki
-
1 czerwona papryka, lub suszonych (np. odmiany piri-piri)10 - 12 papryczek chili, świeżych lub suszonych (np. odmiany piri-piri)
-
gorąca woda ilość do namoczenia papryczek
-
3 ząbki czosnku
-
½ - 1 łyżeczka soli
-
2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
2 łyżeczki kolendry, mielonej
-
40 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do przechowywania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 100 g
Sód
721.3 mg
Białko
4.4 g
Kalorie
992.5 kJ /
237.2 kcal
Tłuszcz
17.3 g
Błonnik
3.2 g
Tłuszcz nasycony
2.2 g
Węglowodany
19.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA BLISKIEGO WSCHODU
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Sos arrabbiata
40 min
Kurczak w harissie i szybki sos jogurtowo-miętowy
45 min
Curry z jagnięciny i papryki (Bhoona Gosht)
1 godz. 15 min
Zupa meksykańska i faszerowane papryki
55 min
Tomate frito – hiszpański sos pomidorowy
10 min
Meksykańskie chili z serem i chorizo
50 min
Salsa brava - pikantny sos pomidorowy
5 min
Sambal oelek
15 min
Szybkie chili con carne
35 min
Marynata tandoori
10 min
Libańskie chlebki z zatarem i sałatką z kaszy pęczak
2 godz. 20 min
Salsa z pomidorów i kolendry
1 godz. 5 min