Kulebiak z łososiem i cytrynowe risotto

Kulebiak z łososiem i cytrynowe risotto

4.7 144 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
6 porcji

Składniki

Kulebiak z łososiem
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 10 g masła
  • 50 g śmietany, 36% tłuszczu
  • 250 g serka kremowego z ziołami
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 gałązki koperku, świeżego tylko liście
  • 10 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
  • 200 g filetów z łososia, świeżych bez skóry i ości, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 150 g wędzonego łososia pokrojonego na kawałki
  • 275 g ciasta francuskiego
  • 1 żółtko lekko roztrzepane, do posmarowania kulebiaka
Cytrynowe risotto
  • 50 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 50 g cebuli pokrojonej na kawałki
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 320 g ryżu do risotto (np. arborio)
  • 40 g białego wina, wytrawnego
  • 720 g wody
  • 40 - 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny ekologicznej
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 763 kcal / 3206 kJ
Białko 25 g
Tłuszcz 45 g
Węglowodany 62 g
Błonnik 2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...