Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju rzepakowego
- 300 g mięsa wołowego, np. karkówki lub łopatki, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 500 g wody
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - ½ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 2 liście laurowe, suszone
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 130 g selera naciowego, pokrojonego w 1 cm plastry
- 100 g marchewki, pokrojonej w 1 cm plastry
- 180 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1,5 cm kostkę
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 944 kJ / 225 kcal
- Białko
- 15.8 g
- Węglowodany
- 14.3 g
- Tłuszcz
- 13.6 g
- Błonnik
- 4.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa z czerwoną fasolą i mięsem mielonym
45 min
Pikantna zupa gyros z wieprzowiną
40 min
Chili con carne
1 Std.
Zupa gulaszowa
1hod. 35min
Wieprzowina z trawą cytrynową (Kuruma iraichchi) z kokosowymi roti
2h
Azjatycka zupa z kurczakiem i makaronem ryżowym
1h 15 min
Boeuf Stroganow
1 Std. 10 Min
Pikantna wieprzowina w pomidorach z chili
25 Min
Wołowina na ostro z fetą cytrynową
30 min
Ostro-kwaśna zupa krewetkowa
35 min
Solanka z mięsem
2h
Kurczak generała Tso
40 min