Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g gorącej wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 60 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 70 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 350 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych w 3 cm kostkę
- 250 g ryżu do risotto (np. Arborio lub Carnaroli), o 14-15 min czasie gotowania (patrz wskazówka)
- 100 g białego wina, wytrawnego
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g masła, pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1461 kJ / 349 kcal
- Białko
- 20 g
- Węglowodany
- 36 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.1 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Sód
- 268.4 mg
Alternatywne przepisy
Makaron a'la carbonara
30min
Risotto z zielonym groszkiem i boczkiem
35min
Risotto z boczkiem i cukinią
40min
Risotto z boczkiem i pieczarkami
40min
Risotto z kurczakiem i cukinią
50min
Risotto z parmezanem
30min
Spaghetti carbonara
40min
Risotto bianco z zielonym groszkiem
25min
Tagliatelle z boczkiem, szynką i śmietaną
25min
Risotto z wędzonym serem
30min
Risotto z cukinii
45min
Risotto z krewetkami
45min