Kremowe risotto z kurczakiem i czosnkiem
TM6 TM5

Kremowe risotto z kurczakiem i czosnkiem

4.2 (1.1K ocen)

Składniki

  • 500 g gorącej wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 60 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 70 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 350 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych w 3 cm kostkę
  • 250 g ryżu do risotto (np. Arborio lub Carnaroli), o 14-15 min czasie gotowania (patrz wskazówka)
  • 100 g białego wina, wytrawnego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g masła, pokrojonego na kawałki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1461 kJ / 349 kcal
Białko
20 g
Węglowodany
36 g
Tłuszcz
12 g
Tłuszcz nasycony
5.1 g
Błonnik
0.5 g
Sód
268.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy