
Urządzenia i Akcesoria
Kremowe risotto z kurczakiem i czosnkiem
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 35 min
6 porcji
Składniki
-
500 g gorącej wody
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
70 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
20 g oliwy z oliwek
-
350 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 3 cm kostkę
-
250 g ryżu do risotto (np. Arborio lub Carnaroli), o 14-15 min czasie gotowania (patrz wskazówka)
-
100 g białego wina, wytrawnego
-
¼ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
30 g masła pokrojonego na kawałki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
268.4 mg
Białko
20 g
Kalorie
1461 kJ /
349 kcal
Tłuszcz
12 g
Błonnik
0.5 g
Tłuszcz nasycony
5.1 g
Węglowodany
36 g