Kremowe risotto z kurczakiem i czosnkiem

Kremowe risotto z kurczakiem i czosnkiem

4.2 1.2K oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 35 min
6 porcji

Składniki

  • 500 g gorącej wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 70 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 350 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 3 cm kostkę
  • 250 g ryżu do risotto (np. Arborio lub Carnaroli), o 14-15 min czasie gotowania (patrz wskazówka)
  • 100 g białego wina, wytrawnego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g masła pokrojonego na kawałki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 268.4 mg
Białko 20 g
Kalorie 1461 kJ / 349 kcal
Tłuszcz 12 g
Błonnik 0.5 g
Tłuszcz nasycony 5.1 g
Węglowodany 36 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...