Kremowe risotto z kurczakiem i czosnkiem

Kremowe risotto z kurczakiem i czosnkiem

4.2 1.2K ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 35 min
6 porcji

Składniki

  • gorącej wody
    500 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    5 - 10 g
  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    60 g
  • cebuli szalotki przekrojonej na pół
    70 g
  • ząbki czosnku
    2
  • oliwy z oliwek
    20 g
  • filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 3 cm kostkę
    350 g
  • ryżu do risotto (np. Arborio lub Carnaroli), o 14-15 min czasie gotowania (patrz wskazówka)
    250 g
  • białego wina, wytrawnego
    100 g
  • soli
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • masła pokrojonego na kawałki
    30 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 349 kcal / 1461 kJ
Białko 20 g
Tłuszcz 12 g
Węglowodany 36 g
Błonnik 0.5 g
Tłuszcz nasycony 5.1 g
Sód 268.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...