
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g sera żółtego np. gouda lub ementaler
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g masła
- 250 g wody
- 250 g krojonych pomidorów, z puszki
-
150
g przecieru pomidorowego, typu passata
lub 150 g krojonych pomidorów, z puszki -
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka cukru
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 150 g makaronu jajecznego, suchego w kształcie literek lub zwierzątek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 224 kcal / 940 kJ
- Białko
- 6.7 g
- Tłuszcz
- 6.2 g
- Węglowodany
- 38.8 g
- Błonnik
- 3.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sos pomidorowy
40 min
Makaron z sosem pomidorowo-bazyliowym i szynką
40 min
Wegetariański sos boloński z soczewicą
45 min
Makaron po bolońsku
40 min
Spaghetti napoletana
40 min
Lekki sos pomidorowy (dla dzieci)
20 min
Sos pomidorowy z mięsem (ragù)
1 godz. 30 min
Sos neapolitański
1 godz.
Wegański sos boloński
40 min
Sos warzywny do makaronu
40 min
Spaghetti z pulpetami i sosem pomidorowym
1 godz. 15 min
Makaron w sosie pomidorowym
30 min