Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 200 g boczku parzonego, w plastrach, pokrojonego na ok. 2 cm kawałki
- 500 g białej kiełbasy, parzonej, bez skóry, pokrojonej na ok. 2 cm kawałki
- 50 g czerwonego wina, wytrawnego (opcjonalnie)
- 400 g białej fasoli, z puszki, wraz z zalewą
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona - 200 g wody
- 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 gałązka rozmarynu, świeżego
- ½ łyżeczki oregano, suszonego
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- natka pietruszki, świeża, posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2114.3 kJ / 505 kcal
- Białko
- 20.7 g
- Węglowodany
- 15.3 g
- Tłuszcz
- 42.5 g
- Błonnik
- 5.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kapuśniak kaszubski
45 min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 godz. 50 min
Zupa gołąbkowa
55 min
Zupa z ziemniakami i maślanką (dziadówka)
40 min
Zupa z ogórków konserwowych (Rassolnik)
1 godz. 20 min
Zupa z czerwoną fasolą i mięsem mielonym
45 min
Gulasz warzywny z ziemniakami i kiełbasą
1h
Zupa maślankowa z fasolką szparagową
45 min
Zupa gulaszowa
1h 35 min.
Sałaciorka
50 min
Bryjka jęczmienna z boczkiem i cebulą
50 min
Soljanka (solanka) z kapustą i kiełbasą
1 godz. 30 min