
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 200 g sera gouda, pokrojonego na kawałki
- 1000 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 300 g ryżu
- 700 g warzyw (np. zielonego groszku, różyczek brokułu, kalafiora, plasterków marchewki), pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 4 jajka
- 150 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
- ½ pęczka szczypiorku, świeżego, posiekanego
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu, mielonego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1815 kJ / 433.5 kcal
- Białko
- 24.2 g
- Węglowodany
- 50 g
- Tłuszcz
- 17.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.2 g
- Błonnik
- 5.2 g
- Sód
- 1265.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zapiekanka z szynką i brokułem
1 godz. 10 min
Ziemniaki z warzywami i sosem serowym
40 min
Ziemniaki z cukinią, szynką i sosem curry
50 min
Zapiekanka makaronowa z warzywami
1 godz.
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i parmezanem
1 godz.
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem camembert
1 godz.
Zapiekanka jaglana z kurczakiem i marchewką
1 godz.
Zapiekanka makaronowa z dynią i serem
1 godz.
Gotowane warzywa zapiekane w sosie serowym
40 min
Zapiekanka z ziemniakami i makaronem
1 godz. 30 min
Szybka zapiekanka ziemniaczana à la gratin
45 min
Zapiekanka z kalafiora i jajek
35 min