Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka białego octu winnego
lub 1 łyżeczka octu ryżowego -
1
łyżeczka skrobi kukurydzianej
lub 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej - 300 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, (2 szt., ok. 150 g każdy)
- 60 g wody
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 g białego wina
- 25 g cukru
- 20 g mąki pszennej
- 1 jajko, rozmiar L
- olej, ilość do smażenia
- cytryna, pokrojona w plastry, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1304 kJ / 312 kcal
- Białko
- 35.9 g
- Węglowodany
- 24.5 g
- Tłuszcz
- 7.6 g
- Błonnik
- 0.9 g
Alternatywne przepisy
Kluski z indykiem, sosem śmietanowym i porem
40 min
Kurczak w ziołach prowansalskich z ryżem i brzoskwiniami
1h
Kurczak w sosie miodowym
25 menit
Kurczak koronacyjny Elżbiety II
30min
Kurczak miodowo-limonkowy i chutney z mango
1h 15min
Wieprzowina w sosie pomarańczowym
1h
Kurczak w papilotach z ananasem i curry
1h
Piersi kurczaka w sosie brzoskwiniowym
1h
Miodowo-musztardowy kurczak z czosnkowym purée z kalafiora
2h
Kurczak w cieście pomidorowym
40 min
Shoarma z kurczaka
1 Std. 45 Min
Pulpety z sosem cebulowo-migdałowym
50min