
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 260 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 430 - 440 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 6 jajek
- 200 g zakwasu na żurek
- 160 g śmietany, 18% tłuszczu
- ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
- 1 łyżka majeranku, suszonego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g białej kiełbasy, parzonej (ok. 6 szt. cienkich kiełbasek), pokrojonej na ok. 2 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 287.3 kcal / 1203 kJ
- Białko
- 8.6 g
- Tłuszcz
- 20.1 g
- Węglowodany
- 18.9 g
- Błonnik
- 0.5 g