Warzywa faszerowane kurczakiem i ryżem z pietruszkową kruszonką

Warzywa faszerowane kurczakiem i ryżem z pietruszkową kruszonką

4.6 55 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
4 porcje

Składniki

Warzywa faszerowane
  • czerwona papryka (ok. 240 g)
    1
  • żółta papryka (ok. 240 g)
    1
  • cukinia (ok. 650 g)
    1
  • pieczarek dużych (o wadze ok. 40 g każda)
    5 - 6
  • oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    15 g
  • ząbek czosnku
    1
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    5 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    80 g
  • ryżu, ugotowanego (patrz wskazówka)
    250 - 280 g
  • serka kremowego śmietankowego
    125 - 150 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • oregano, suszonego
    1 czubata łyżeczka
    1 czubata łyżeczka tymianku, suszonego
  • gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
    ¼ łyżeczki
  • ugotowanego mięsa z kurczaka, bez skóry, bez kości (patrz wskazówka), pokrojonego na 3 cm kawałki
    250 - 300 g
  • woda do pieczenia warzyw
Pietruszkowa kruszonka
  • ząbek czosnku
    1
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    10 g
  • białej bułki, czerstwej pokrojonej na kawałki
    40 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 411.4 kcal / 1722.2 kJ
Białko 19.5 g
Tłuszcz 18 g
Węglowodany 48.6 g
Błonnik 6.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...