Urządzenia i Akcesoria
Warzywa faszerowane kurczakiem i ryżem z pietruszkową kruszonką
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
4 porcje
Składniki
Warzywa faszerowane
-
1 czerwona papryka (ok. 240 g)
-
1 żółta papryka (ok. 240 g)
-
1 cukinia (ok. 650 g)
-
5 - 6 pieczarek dużych (o wadze ok. 40 g każda)
-
15 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
1 ząbek czosnku
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
80 g cebuli przekrojonej na pół
-
250 - 280 g ryżu, ugotowanego (patrz wskazówka)
-
125 - 150 g serka kremowego śmietankowego
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 czubata łyżeczka tymianku, suszonego1 czubata łyżeczka oregano, suszonego
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
-
250 - 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka, bez skóry, bez kości (patrz wskazówka), pokrojonego na 3 cm kawałki
-
woda do pieczenia warzyw
Pietruszkowa kruszonka
-
1 ząbek czosnku
-
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
40 g białej bułki, czerstwej pokrojonej na kawałki
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
19.5 g
Kalorie
1722.2 kJ /
411.4 kcal
Tłuszcz
18 g
Błonnik
6.8 g
Węglowodany
48.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Cukinia faszerowana
1 godz. 40 min
Roladki z kurczaka z jabłkami, batatami i sosem curry
1 godz. 25 min
Kotlety z piersi indyka i pełnoziarnistej kaszy orkiszowej
1 godz. 15 min
Warzywna zapiekanka z ciastem filo
1 godz. 20 min
Sałatka z kurczakiem i czerwoną kapustą
40 min
Sałatka z kaszą jaglaną, kalarepą, szpinakiem i gorgonzolą
45 min
Penne z dynią i szynką
30 min
Frittata z cukinią
55 min
Kurczak z sosem pieczarkowym i ziemniakami
1 godz.
Kuskus z warzywami
35 min
Lekka lasagne z cukinią
55 min
Papryki faszerowane kurczakiem curry i ryżem
1 godz. 20 min