Wersje kompatybilne
Zapiekanka z kalafiora i jajek
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
300
g sera cheddar, pokrojonego na kawałki
lub 300 g sera gouda, pokrojonego na kawałki - 1000 g wody
- 1000 g różyczek kalafiora (z 1-2 kalafiorów)
- 4 - 6 jajek
- 80 g mąki pszennej
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- 800 g mleka
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2199 kJ / 526 kcal
- Białko
- 29 g
- Węglowodany
- 20 g
- Tłuszcz
- 36 g
- Tłuszcz nasycony
- 21 g
- Błonnik
- 5.4 g
- Sód
- 563 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zapiekanka z ziemniakami i makaronem
1 godz. 30 min
Gotowane warzywa zapiekane w sosie serowym
40 min
Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa z jajkami i sosem jogurtowym
35 Min
Zapiekanka z kalafiora
55 Min
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem camembert
1 godz.
Zapiekanka makaronowa z warzywami
1 godz.
Ciasto bananowe z Varomy z polewą toffi
2 godz.
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i parmezanem
1 godz.
Placek z cukinią
1 godz. 25 min
Zupa serowo-kalafiorowa
30 min
Szybka zapiekanka ziemniaczana à la gratin
45 Min
Zapiekanka ryżowa z warzywami
1 godz.