Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 - 60 g cebuli dymki, tylko białej części, przekrojonej na pół
- 25 g suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy
- 15 g oliwy z oliwek
- 100 g szynki gotowanej, wędzonej, w plastrach, pokrojonej w paski o grubości 5 mm
- 60 g sera feta, pokruszonego
- 250 - 280 g makaronu, ugotowanego, np. penne, spaghetti, farfalle (patrz wskazówka)
- 5 jajek
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g liści szpinaku baby, świeżych
- 500 g wody
- liście bazylii, świeże, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1610.5 kJ / 384.7 kcal
- Białko
- 23 g
- Węglowodany
- 21.3 g
- Tłuszcz
- 24 g
- Błonnik
- 1.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kotlety z kaszy gryczanej z sosem pomidorowym
1h 35 min.
Mini frittaty
30 min
Zapiekanka makaronowa à la cordon bleu
50 min
Pomidory faszerowane makaronem z mozzarellą
1h 5min
Jajka faszerowane brokułami i kiełkami
55 min
Pizza z makaronu spaghetti
1 godz. 10 min
Muffinki makaronowe
1h
Jajko z warzywami na kruchym spodzie
1h 40min
Zapiekanka jaglana z kurczakiem i marchewką
1h
Zapiekanka makaronowa z warzywami
1h
Medaliony ziemniaczane z salsą z pomidorów i awokado
45 min
Placuszki z kukurydzą i kolendrą
50 min