Sałatka meksykańska z ryżem, kurczakiem i guacamole
TM5 TM6

Sałatka meksykańska z ryżem, kurczakiem i guacamole

4.3 (8 ocen)

Składniki

Sałatka meksykańska z ryżem

  • 50 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 - 2 papryczki chili jalapeño, świeże, bez gniazd nasiennych, przekrojone wzdłuż na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 - 5 łyżek liści kolendry, świeżych
  • 500 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
  • 50 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 350 g ryżu długoziarnistego
  • 1000 g wody
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1000 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w ok. 1,5 cm kostkę
  • 1 łyżka skórki z limonki, otartej, ekologicznej, bez białych błonek
  • 1 opakowanie mieszanki przypraw kuchni meksykańskiej
  • 460 - 480 g czarnej fasoli, z puszki (2 opakowania), odsączonej z zalewy
  • 280 g kukurydzy, konserwowej (1 puszka), odsączonej z zalewy

Guacamole

  • 2 łyżki liści kolendry, świeżych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili jalapeño, świeża, bez gniazd nasiennych, przekrojona wzdłuż na pół
  • 60 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
  • 400 - 450 g awokado (3-4 szt.), bardzo dorzałego, pokrojonego na kawałki
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki soli

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1494.3 kJ / 356.9 kcal
Białko
24.9 g
Węglowodany
43.1 g
Tłuszcz
11.8 g
Błonnik
6 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie