Sałatka śródziemnomorska z kuskusem
TM6 TM5

Sałatka śródziemnomorska z kuskusem

4.3 (19 ocen)

Składniki

Dressing

  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 - 3 gałązki oregano, świeżego
  • 10 liści bazylii, świeżych
  • 80 - 100 g oliwy z oliwek
  • 30 - 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 - 3 szczypty soli morskiej, gruboziarnistej
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka miodu, wielokwiatowego

Sałatka

  • 40 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych lub solonych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
    lub 40 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 20 - 30 g czarnych oliwek, bez pestek, odsączonych z zalewy, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 500 g wody
  • 300 g dyni, mrożonej, uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na kawałki (ok. 1 cm)
  • 150 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • 120 g kaszy kuskus
  • 150 g wody, wrzącej, do zalania kaszy kuskus
  • 1 cebula szalotka, pokrojoną w piórka (ok. 30 g)
  • 10 liści kolendry, świeżej, drobno posiekanych
  • 100 g liści szpinaku baby, świeżych, bez ogonków
  • 400 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
  • 200 g ogórka, zielonego, pokrojonego na ok. 1 cm kawałki
  • 250 g pomidorów, cherry, przekrojonych na pół

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1723.5 kJ / 411.7 kcal
Białko
12 g
Węglowodany
44.8 g
Tłuszcz
21 g
Tłuszcz nasycony
3 g
Błonnik
10.6 g
Sód
248.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 75 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy