
Urządzenia i Akcesoria
Sałatka śródziemnomorska z kuskusem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji
Składniki
Dressing
-
2 - 3 ząbki czosnku
-
2 - 3 gałązki oregano, świeżego
-
10 liści bazylii, świeżych
-
80 - 100 g oliwy z oliwek
-
30 - 50 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
-
2 - 3 szczypty soli morskiej, gruboziarnistej
-
2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżka miodu wielokwiatowego
Sałatka
-
40 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych lub solonych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
20 - 30 g czarnych oliwek, bez pestek odsączonych z zalewy, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
500 g wody
-
300 g dyni mrożonej, uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na kawałki (ok. 1 cm)
-
150 g zielonego groszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
-
120 g kaszy kuskus
-
150 g wody wrzącej, do zalania kaszy kuskus
-
1 cebula szalotka pokrojoną w piórka (ok. 30 g)
-
10 liści kolendry, świeżej drobno posiekanych
-
100 g liści szpinaku baby, świeżych bez ogonków
-
400 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
-
200 g ogórka zielonego, pokrojonego na ok. 1 cm kawałki
-
250 g pomidorów cherry, przekrojonych na pół
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
411.7 kcal /
1723.5 kJ
Białko
12 g
Tłuszcz
21 g
Węglowodany
44.8 g
Błonnik
10.6 g
Tłuszcz nasycony
3 g
Sód
248.2 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

KARNAWAŁ
10 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Sałatka à la nicejska z konfitowanymi żółtkami
2h
Surowa sałatka z kiełków lucerny i warzyw (dieta raw)
25min
Sałatka tabbouleh z granatem i orzechami
35min
Sałatka z kaszą pęczak i serem feta
1h 15min
Sałatka ze szczawiu i fasolki szparagowej
45min
Sałatka jubileuszowa Agnieszki Wieczorek
25min
Sałatka z ciecierzycy
25min
Sałatka z kurczakiem
55min
Sałatka Waldorf
15min
Sałatka z jarmużu z burakiem
45min
Sałatka meksykańska
1h 15min
Sałatka z botwiny z malinowym winegretem
15min