Sałatka śródziemnomorska z kuskusem

Sałatka śródziemnomorska z kuskusem

4.2 34 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji

Składniki

Dressing
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 - 3 gałązki oregano, świeżego
  • 10 liści bazylii, świeżych
  • 80 - 100 g oliwy z oliwek
  • 30 - 50 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 2 - 3 szczypty soli morskiej, gruboziarnistej
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
Sałatka
  • 40 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych lub solonych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
    40 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 20 - 30 g czarnych oliwek, bez pestek odsączonych z zalewy, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 500 g wody
  • 300 g dyni mrożonej, uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na kawałki (ok. 1 cm)
  • 150 g zielonego groszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 120 g kaszy kuskus
  • 150 g wody wrzącej, do zalania kaszy kuskus
  • 1 cebula szalotka pokrojoną w piórka (ok. 30 g)
  • 10 liści kolendry, świeżej drobno posiekanych
  • 100 g liści szpinaku baby, świeżych bez ogonków
  • 400 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
  • 200 g ogórka zielonego, pokrojonego na ok. 1 cm kawałki
  • 250 g pomidorów cherry, przekrojonych na pół

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 411.7 kcal / 1723.5 kJ
Białko 12 g
Tłuszcz 21 g
Węglowodany 44.8 g
Błonnik 10.6 g
Tłuszcz nasycony 3 g
Sód 248.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...