Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Samosy
- 500 g wody
- 2 ¾ łyżeczki soli
- 500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 100 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
- 1 ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- 10 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, obranego, pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 25 g oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
- ½ łyżeczki przyprawy garam masala
- 500 g ciasta francuskiego (2 opakowania)
- oliwa z oliwek, do posmarowania samosów
Sos kolendrowo-cytrynowy
- 20 - 25 g kolendry, świeżej
-
300
g śmietany, 12% tłuszczu
lub 300 g jogurtu naturalnego - 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼ łyżeczki soli
- 3 - 4 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1870.8 kJ / 447.1 kcal
- Białko
- 10.8 g
- Węglowodany
- 67.5 g
- Tłuszcz
- 14.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.2 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 1620.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Empanadas z topinamburem i serem cheddar
1h 30min
Podhalańskie moskole
1 Std.
Ragout z marynowanym tofu
1h 40min
Seitan z sosem pomarańczowym
2 Std.
Kniszki ziemniaczane
2 Std.
Pierogi z farszem z surowych ziemniaków i boczku
1h 15min
Libańskie chlebki z zatarem i sałatką z kaszy pęczak
2 Std. 20 Min
Samosy z farszem ziemniaczanym i kolendrą
1h 30min
Ziemniaczane podpłomyki
13h
Medaliony ziemniaczane z salsą z pomidorów i awokado
45 Min
Parathas nadziewane kalafiorem
55 Min
Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta
1h 30min