
Urządzenia i Akcesoria
Samosy z farszem ziemniaczanym
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
6 porcji
Składniki
Samosy
-
500 g wody
-
2 ¾ łyżeczki soli
-
500 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
-
100 g zielonego groszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
-
1 ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
-
½ łyżeczki nasion kolendry
-
10 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
20 g korzenia imbiru, świeżego obranego, pokrojonego na kawałki
-
80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
25 g oliwy z oliwek
-
½ łyżeczki kurkumy, mielonej
-
½ łyżeczki przyprawy garam masala
-
500 g ciasta francuskiego (2 opakowania)
-
oliwa z oliwek do posmarowania samosów
Sos kolendrowo-cytrynowy
-
20 - 25 g kolendry, świeżej
-
300 g śmietany, 12% tłuszczu
-
2 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
-
¼ łyżeczki soli
-
3 - 4 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
447.1 kcal /
1870.8 kJ
Białko
10.8 g
Tłuszcz
14.9 g
Węglowodany
67.5 g
Błonnik
5 g
Tłuszcz nasycony
5.2 g
Sód
1620.1 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

KRÓL ZIEMNIAK
11 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Ziemniaczane podpłomyki
13h
Medaliony ziemniaczane z salsą z pomidorów i awokado
45min
Parathas nadziewane kalafiorem
55min
Samosy
1h 40min
Samosy z farszem ziemniaczanym i kolendrą
1h 30min
Bob czorba
13h 15min
Crumble po indyjsku
1h 20min
Seitan z sosem pomarańczowym
2h
Curry ziemniaczane (Ala hodi)
40min
Wegetariańskie chili
1h 5min
Dal makhani
13h 20min
Wegetariańskie curry ziemniaczane z kalafiorem (aloo gobi)
1h 10min