Samosy z farszem ziemniaczanym

Samosy z farszem ziemniaczanym

4.5 20 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
6 porcji

Składniki

Samosy
  • 500 g wody
  • 2 ¾ łyżeczki soli
  • 500 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 100 g zielonego groszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 1 ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • 10 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego obranego, pokrojonego na kawałki
  • 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 25 g oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • ½ łyżeczki przyprawy garam masala
  • 500 g ciasta francuskiego (2 opakowania)
  • oliwa z oliwek do posmarowania samosów
Sos kolendrowo-cytrynowy
  • 20 - 25 g kolendry, świeżej
  • 300 g śmietany, 12% tłuszczu
    300 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 - 4 szczypty pieprzu cayenne, mielonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 447.1 kcal / 1870.8 kJ
Białko 10.8 g
Tłuszcz 14.9 g
Węglowodany 67.5 g
Błonnik 5 g
Tłuszcz nasycony 5.2 g
Sód 1620.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...