Urządzenia i Akcesoria
Dorsz z aïoli i warzywami
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
Aïoli
-
200 g oliwy z oliwek
-
5 ząbków czosnku
-
2 żółtka
-
1 łyżka musztardy
-
1 łyżeczka soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Dorsz z dodatkami
-
4 filety z dorsza, ze skórą lub bez skóry (ok. 120 g każdy)
-
½ - 1 łyżeczka soli
-
½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
150 - 200 g rzepy (opcjonalnie)
-
120 g buraka, typu crapaudine120 g czerwonego buraka
-
350 - 400 g marchewki
-
800 g wody
-
zimna woda do namoczenia warzyw
Sałatka z surowych warzyw
-
40 g cebuli szalotki
-
30 g pora tylko biała część, pokrojonego w 2 mm plastry
-
30 g korzenia selera
-
100 g oliwy z oliwek
-
40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
30 g buraka, typu crapaudine, pokrojonego w 5 mm kostkę30 g czerwonego buraka pokrojonego w 5 mm kostkę
Podanie
-
20 g roszponki
-
8 rzodkiewek przekrojonych na pół
-
12 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekanej
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
29 g
Kalorie
4032 kJ /
964 kcal
Tłuszcz
85 g
Błonnik
6 g
Węglowodany
22 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA FRANCUSKA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Karp w szarym sosie
1 godz. 10 min
Dorsz w panierce z pietruszki na soczewicy z warzywami
1 godz. 10 min
Ryba po hindusku z sosem jogurtowym, ziemniakami i warzywami
1 godz.
Polędwica z tuńczyka w nori
1 godz.
Balsamiczny łosoś z makaronem z cukinii
45 min
Halibut na parze z warzywami, żółtą soczewicą i zielonym sosem
1 godz.
Pstrągi na parze z kaszą bulgur, młodą marchewką i sosem balsamicznym
50 min
Filety z sandacza z polentą ze świeżej kukurydzy
1 godz. 5 min
Dorsz w papilotach z sosem mascarpone
45 min
Dorsz gotowany w mleku z sosem porowym, marchewką i ryżem
30 min
Filety z dorsza z masłem cytrusowym
50 min
Pstrąg w sosie holenderskim
1 godz. 5 min