Dorsz z aïoli i warzywami

Dorsz z aïoli i warzywami

2.8 22 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

Aïoli
  • oliwy z oliwek
    200 g
  • ząbków czosnku
    5
  • żółtka
    2
  • musztardy
    1 łyżka
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 szczypta
Dorsz z dodatkami
  • filety z dorsza, ze skórą lub bez skóry (ok. 120 g każdy)
    4
  • soli
    ½ - 1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ - 1 łyżeczka
  • oliwy z oliwek
    2 łyżki
  • rzepy (opcjonalnie)
    150 - 200 g
  • czerwonego buraka
    120 g
    120 g buraka, typu crapaudine
  • marchewki
    350 - 400 g
  • wody
    800 g
  • zimna woda do namoczenia warzyw
Sałatka z surowych warzyw
  • cebuli szalotki
    40 g
  • pora tylko biała część, pokrojonego w 2 mm plastry
    30 g
  • korzenia selera
    30 g
  • oliwy z oliwek
    100 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    40 g
  • czerwonego buraka pokrojonego w 5 mm kostkę
    30 g
    30 g buraka, typu crapaudine, pokrojonego w 5 mm kostkę
Podanie
  • roszponki
    20 g
  • rzodkiewek przekrojonych na pół
    8
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekanej
    12 gałązek

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 964 kcal / 4032 kJ
Białko 29 g
Tłuszcz 85 g
Węglowodany 22 g
Błonnik 6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...