
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Aïoli
- 200 g oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 2 żółtka
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Dorsz z dodatkami
- 4 filety z dorsza, ze skórą lub bez skóry (ok. 120 g każdy)
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 - 200 g rzepy (opcjonalnie)
-
120
g czerwonego buraka
lub 120 g buraka, typu crapaudine - 350 - 400 g marchewki
- 800 g wody
- zimna woda do namoczenia warzyw
Sałatka z surowych warzyw
- 40 g cebuli szalotki
- 30 g pora tylko biała część, pokrojonego w 2 mm plastry
- 30 g korzenia selera
- 100 g oliwy z oliwek
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
30
g czerwonego buraka pokrojonego w 5 mm kostkę
lub 30 g buraka, typu crapaudine pokrojonego w 5 mm kostkę
Podanie
- 20 g roszponki
- 8 rzodkiewek przekrojonych na pół
- 12 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekanej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 964 kcal / 4032 kJ
- Białko
- 29 g
- Tłuszcz
- 85 g
- Węglowodany
- 22 g
- Błonnik
- 6 g