Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1440 g wody
- 300 g ryżu długoziarnistego (np. ryżu do sushi), opłukanego i osuszonego
- 60 g liści kapusty pekińskiej, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 100 g cebuli, pokrojonej w 2 mm plastry
- 40 g marchewki, pokrojonej w 2 mm plastry
- 4 płaty wodorostów kombu (ok. 2 cm każdy) (opcjonalnie)
- 10 - 12 krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (ok. 170 g)
-
300
g małżów venus, świeżych, oczyszczonych, w skorupach
lub 300 g omułków, świeżych, oczyszczonych, w skorupach - 250 g krążków kalmara, surowych
- 75 g sosu sojowego, japońskiego
-
60
g sake
lub 60 g wina ryżowego - 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżeczki oleju sezamowego (10 g)
- 80 g pasty miso
- 5 szczypt wodorostów wakame, suszonych
- 200 g tofu, miękkiego, pokrojonego w 1,5 cm kostkę (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2015 kJ / 478 kcal
- Białko
- 30 g
- Węglowodany
- 71 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Błonnik
- 1.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa rybna z szafranem
50min
Ostro-kwaśna zupa krewetkowa
35 min
Kalmary w pikantnym sosie imbirowym
40min
Krewetki i kalmary z selerem naciowym
30 min
Tajskie paczuszki z łososia na parze
1h 20min
Krewetki w przyprawie pięć smaków z ryżem i warzywami
45 Min
Chow mein z krewetkami
1h
Omułki w śmietanowym sosie z białego wina
45 Min
Japoński pikantny krem jajeczny (chawanmushi)
35 min
Tajski bulion z krewetkami, pikantne jabłka
1 godz. 15 min
Krewetki curry
1 godz. 50 min
Zupa Pho
1h 20min