![Sos romesco Sos romesco](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/1195A972-4425-4D83-8395-ED24990211A4/Derivates/EAA3DB71-07FB-4B31-964D-878B718CBF83.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 czerwone papryki (ok. 230 g każda)
- 180 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia papryk
- 50 g migdałów, blanszowanych
-
10
g papryczek chili, suszonych, bez gniazd nasiennych (odmiana ñora, okrągła)
lub 30 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, podłużnej, pokrojonej na kawałki - 20 g białego chleba, pokrojonego na kawałki, świeżego lub czerstwego
- 2 ząbki czosnku
-
150
g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na kawałki
lub 150 g krojonych pomidorów, z puszki - 20 g białego octu winnego
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 1 - 2 szczypty chili, mielonego
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 4396 kJ / 1050 kcal
- Białko
- 9.1 g
- Węglowodany
- 25.6 g
- Tłuszcz
- 104.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.7 g
- Błonnik
- 7.7 g
- Sód
- 649.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasta z cukinii i soczewicy
1 Std. 10 Min
Sos arrabbiata
40 Min
Pasta zhong
15min
Sos salvitxada
1h 25 min
Pasta Taramosalata
15min
Sos bordoski (sos bordelaise)
1h 5min
Sos Mojo Amarillo
45 Min
Sos amatriciana
50 Min
Czerwone pesto
5min
Sos puttanesca
45 Min
Dip z suszonych pomidorów
15min
Pesto pomidorowe
15min