Sos romesco
TM5 TM6

Sos romesco

Składniki

  • 2 czerwone papryki, (ok. 230 g każda)
  • 50 g migdałów, blanszowanych
  • 180 g oliwy z oliwek , plus dodatkowa ilość do skropienia papryk
  • 10 g papryczek chili, suszonych, bez gniazd nasiennych (odmiana ñora, okrągła)
  • 20 g białego chleba, pokrojonego na kawałki, świeżego lub czerstwego
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g pomidorów, świeżych, pokrojonych na kawałki
  • 20 g octu winnego
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • 1 - 2 szczypty chili w proszku
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 słoik
Kalorie
4507 kJ / 1076 kcal
Białko
10.5 g
Węglowodany
38 g
Tłuszcz
104.5 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie