Urządzenia i Akcesoria
Sos romesco
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
2 słoiki
Składniki
-
2 czerwone papryki (ok. 230 g każda)
-
180 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia papryk
-
50 g migdałów, blanszowanych
-
30 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, podłużnej, pokrojonej na kawałki10 g papryczek chili, suszonych bez gniazd nasiennych (odmiana ñora, okrągła)
-
20 g białego chleba pokrojonego na kawałki, świeżego lub czerstwego
-
2 ząbki czosnku
-
150 g krojonych pomidorów, z puszki150 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
-
20 g białego octu winnego
-
½ - 1 łyżeczka soli
-
1 - 2 szczypty chili, mielonego
-
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 słoik
Sód
649.5 mg
Białko
9.1 g
Kalorie
4396 kJ /
1050 kcal
Tłuszcz
104.9 g
Błonnik
7.7 g
Tłuszcz nasycony
13.7 g
Węglowodany
25.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
83 Przepisy
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Sos puttanesca
45 min
Gremolata z parmezanem
5 min
Sos salvitxada
1 godz. 25 min
Pissaladière - francuska pizza
1 godz. 20 min
Sos Mojo Amarillo
45 min
Pikantne aïoli
15 min
Sos bordoski (sos bordelaise)
1 godz. 5 min
Sos z czerwonego wina
40 min
Bliny z musem koperkowym i łososiem
1 godz. 10 min
Winegret w stylu azjatyckim
10 min
Sos amatriciana
50 min
Sos arrabbiata
40 min