Zupa bouillabaisse z sosem rouille

Zupa bouillabaisse z sosem rouille

4.3 25 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
6 porcji

Składniki

Koncentrat bulionu rybnego
  • filetów rybnych np. z dorsza, halibuta lub soli, pokrojonych na kawałki
    200 g
  • krewetek tygrysich, świeżych lub mrożonych
    100 - 150 g
  • soli gruboziarnistej
    140 g
Zupa
  • cebuli pokrojonej w ćwiartki
    60 g
  • ząbki czosnku
    2
  • pora tylko białej części, pokrojonego na kawałki
    100 g
  • bulwy kopru włoskiego pokrojonej na kawałki
    120 g
  • oliwy z oliwek
    30 g
  • krojonych pomidorów, z puszki
    400 g
  • liście laurowe, suszone
    2
  • szafranu pręcików
    1 szczypta
  • skórki pomarańczowej otartej
    5 g
  • gwiazdki anyżu
    ½
  • wody
    500 g
  • filetów z dorsza, bez skóry pokrojonych w 3 cm kawałki
    250 g
  • krewetek tygrysich, rozmrożonych, bez ogonków
    200 g
Rouille
  • ząbki czosnku
    2
  • bagietki pokrojonej w 2 cm kostkę
    80 g
  • wody
    60 g
  • oliwy z oliwek
    120 g
  • soli
    ¾ łyżeczki
  • pieprzu cayenne, mielonego
    ¾ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 354.3 kcal / 1483.5 kJ
Białko 16.3 g
Tłuszcz 26.2 g
Węglowodany 14.7 g
Błonnik 2.3 g
Tłuszcz nasycony 4 g
Sód 606.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...