Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Koncentrat bulionu rybnego
- 200 g filetów rybnych, np. z dorsza, halibuta lub soli, pokrojonych na kawałki
- 100 - 150 g krewetek, tygrysich, świeżych lub mrożonych
- 140 g soli, gruboziarnistej
Zupa
- 60 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 100 g pora, tylko białej części, pokrojonego na kawałki
- 120 g bulwy kopru włoskiego, pokrojonej na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 szczypta szafranu, pręcików
- 5 g skórki pomarańczowej, otartej
- ½ gwiazdki anyżu
- 500 g wody
- 250 g filetów z dorsza, bez skóry, pokrojonych w 3 cm kawałki
- 200 g krewetek, tygrysich, rozmrożonych, bez ogonków
Rouille
- 2 ząbki czosnku
- 80 g bagietki, pokrojonej w 2 cm kostkę
- 60 g wody
- 120 g oliwy z oliwek
- ¾ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1483.5 kJ / 354.3 kcal
- Białko
- 16.3 g
- Węglowodany
- 14.7 g
- Tłuszcz
- 26.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 606.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa Pho
1 Std. 20 Min
Azjatycka zupa warzywna z tofu
1h 30min
Zupa fasolowa z oliwą pietruszkowo-cytrynową
50 Min
Ossobuco po mediolańsku
1h 10 min
Anchoiada
10 Min
Boliwijski pilaw ryżowy
45 min
Zupa rybna z szafranem
50 Min
Pasta zhong
15 Min
Farfalle z pomidorami i karmelizowanym fenkułem
55 min
Zupa caldo verde
45 min
Ossobuco
1h 10 min
Zupa miso
45 min