Kurczak z sosem pieczarkowym i ziemniakami

Kurczak z sosem pieczarkowym i ziemniakami

3.9 568 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
2 porcje

Składniki

  • 500 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 g ziemniaków pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 2 filety z piersi kurczaka (ok. 150-200 g każdy), bez skóry, pokrojone na paski o grubości 1 cm
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 150 g pieczarek pokrojonych na kawałki
  • 30 g białego wina, wytrawnego
  • 100 g śmietanki sojowej
  • 1 czubata łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Białko 53 g
Kalorie 2535 kJ / 606 kcal
Tłuszcz 30 g
Błonnik 4 g
Węglowodany 33 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...