Kurczak z sosem pieczarkowym i ziemniakami

Kurczak z sosem pieczarkowym i ziemniakami

4.0 552 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
2 porcje

Składniki

  • wody
    500 g
  • soli
    2 łyżeczki
  • ziemniaków pokrojonych na 3-4 cm kawałki
    300 g
  • filety z piersi kurczaka (ok. 150-200 g każdy), bez skóry, pokrojone na paski o grubości 1 cm
    2
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 - 2 łyżki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 szczypty
  • cebuli szalotki przekrojonej na pół
    50 g
  • oliwy z oliwek
    30 g
  • pieczarek pokrojonych na kawałki
    150 g
  • białego wina, wytrawnego
    30 g
  • śmietanki sojowej
    100 g
  • skórki otartej z cytryny
    1 czubata łyżeczka
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    1 - 2 szczypty

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 606 kcal / 2535 kJ
Białko 53 g
Tłuszcz 30 g
Węglowodany 33 g
Błonnik 4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...