Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 400 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej, pokrojonej w 1-2 cm kostkę
- 20 g oleju
- 80 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 50 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 200 g ziemniaków, pokrojonych na 4-5 cm kawałki
- 5 g grzybów, suszonych (3-4 szt.)
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 900 g wody
- 300 g zakwasu na żurek
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- ½ łyżeczki cukru
- 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1277 kJ / 305 kcal
- Białko
- 14.7 g
- Węglowodany
- 19.5 g
- Tłuszcz
- 19.8 g
- Błonnik
- 3.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wodzionka
25 Min
Krupnik
40 min
Barszcz biały wielkanocny
1h 10 min
Fasolka po bretońsku
13h 30min
Kapuśniak
50 min
Góralska kwaśnica
1h 30 min
Krupnik
25 Min
Krupnik na cielęcinie z kaszą jaglaną
1 godz. 15 min
Zupa ogórkowa
30 min
Zupa koperkowa
45 min
Kartoflanka
55 min
Barszcz czerwony zabielany
45 min