Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g makaronu, suchego, typu spaghetti
- woda, do gotowania makaronu
- 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
- 80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 - 35 g cebuli szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 400 g mięsa mielonego, wieprzowego lub wołowego, podzielonego na kawałki
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 - 3 szczypty papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki ziół włoskich, mieszanych, suszonych (np. bazylii, oregano, estragonu, majeranku)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 200 g liści szpinaku, świeżych, pokrojonych na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2966 kJ / 709 kcal
- Białko
- 45 g
- Węglowodany
- 96 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 9 g
- Sód
- 1249 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron z kurczakiem, pieczarkami i zieloną fasolką
50 min
Makaron z tuńczykiem i pomidorami
40 min
Makaron w sosie pomidorowo-ziołowym
50 min
Makaron po bolońsku
40 min
Tagliatelle ze szpinakiem
30 min
Makaron jesienny z papryką i kurczakiem
40 min
Makaron z papryką i kozim serem
20min
Makaron z łososiem i szpinakiem
25 min
Makaron z jarmużem i szynką
35 min
Sos pomidorowy z tuńczykiem
45 min
Spaghetti z kurczakiem i szparagami
50 min
Tagliatelle z boczkiem, szynką i śmietaną
25 min